Välja förskola – så gör du

Är det dags för dig att välja förskola till ditt barn? Spännande! Att börja på förskola är en mycket stor händelse i ditt barns liv, men den är precis lika nervkittlande för dig. Det är med skräckblandad förtjusning som man lämnar iväg sitt barn till en annan vuxen människa och för att du ska känna dig så trygg som möjligt är det viktigt att du väljer rätt.

Att välja rätt förskola kan betyda olika saker för olika människor. Vad som är viktigt för dig och ditt barn kan bara du bestämma. Här nedan har vi listat några punkter som du bör fundera lite extra på innan du accepterar en förskoleplats eller ställer ditt barn i kö.

Stor eller liten förskola – Fundera på om du vill att ditt barn går i en större eller mindre förskola. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. En större förskola använder sig oftast av rekryteringsföretag för extrapersonal, vilket betyder att de alltid är bemannade. Mindre förskolor kan dock kännas mer personliga.

Pedagogik – Att välja förskolepedagogik är inte alltid det lättaste. Läs på om de olika tillvägagångssätten så att du kan välja ett som passar dig och ditt barn. Reggio Emilia är t.ex. en pedagogik som blivit mycket uppskattad.

Kost – Vill du att förskolan ska ha en egen kock på plats? Hur är det med ekologiska matvaror och livsmedel? Att få vara med och bestämma vad för typ av mat som barnet ska få är viktigt för många föräldrar. Titta på hur förskolan går tillväga.

Hur mycket vill du vara delaktig? – Det här är faktiskt en av de viktigaste funderingarna. Hur mycket vill du behöva vara engagerad? Väljer du ett föräldrakooperativ så är det ”all in” som gäller, medan du på en kommunal förskola bara behöver lämna och hämta om du så önskar.