Olika typer av förskolor

Att välja förskola kan låta relativt enkelt, eftersom det finns så många att välja mellan. Sanningen är dock annorlunda och det kan vara lika svårt att hitta en förskola som att klara högskoleprovet eller hitta en ny arbetsgivare. Inför högskoleprovet kan du dock plugga på rätt ordentligt hemifrån så att du kan säkerställa att du klarar det galant. När det kommer till en förskola är det betydligt svårare. Visst kan man läsa om pedagogiken som används, men det är inte förrän du besöker förskolan som du kan skapa det första intrycket.

Som förälder vill man säkerställa att ens barn har en trygg vardag när man inte kan befinna sig sida vid sida, samt får den pedagogik som man själv föredrar. I Sverige finns det många olika typer av förskolor och förskolepedagogiker. Här nedan kan du läsa om de absolut vanligaste och vad de innebär.

Ur och skur – En typ av inriktning som finns tillgänglig på vissa förskolor idag kallas för ”Ur och skur”. På en sådan förskola spenderar man mycket tid utomhus och satsar på utelekar framför inomhuslekar. Man gör även många olika typer av utflykter till skog och natur för att lära sig hur den fungerar. Både barn och föräldrar uppskattar denna typ av inriktning, men det är viktigt att komma ihåg att den här pedagogiken kräver lite mer av dig som förälder. Barnet kan t.ex. behöva ha med sig ryggsäck, extra kläder och matsäck varje dag.

Föräldrakooperativ – Föräldrakooperativ har blivit allt mer populära och skiljer sig mycket från kommunala förskolor. Här är det nämligen föräldrarna själva som turas om att driva förskolan, även om det finns personal på plats. Fördelen är att förskolan då blir väldigt personlig och alla lär känna varandra på en helt annan nivå. Barngrupperna är oftast mindre, vilket kan kännas skönt, men även här kommer pedagogiken att kräva mycket av föräldrarna.

Specialpedagogiker – Förutom olika typer av förskolepedagogiker så finns det även många olika typer av inriktningar. En vanlig och populär inriktning är Montessori, men även Waldorf är vanligt förekommande. Innan man väljer en förskola med en sådan specialinriktning är det dock viktigt att man först läser igenom vad det kommer att innebära. Känner man att det kommer att passa ens familj och barn kan man välja en specialförskola istället.

Läs recensioner och omdömen

Precis som när du ska välja hotell, resa med ett speciellt flygbolag eller köpa en dyrare produkt ska du även läsa omdömen när du väljer förskola eller daghem. Majoriteten av alla förskolor i Sverige genomgår årligen en undersökning där föräldrar får besvara frågor om förskolan. Resultatet av dessa frågor hamnar sedan tillgängligt på internet. Genom att läsa igenom dessa kommer det att vara enklare för dig att se vad andra tycker om förskolan och om den uppfyller de önskemål som du har. Det finns även forum för föräldrar som man kan vända sig till för att diskutera de olika inriktningarna eller pedagogikerna som finns tillgängliga. Börja redan när barnet är mycket litet så har du större chans att få plats på den förskola du önskar.