Små barn behöver som bekant mycket sömn, och därför anordnar man på de allra flesta förskolor sovstunder för de yngre barngrupperna. Att sova är viktigt för barnens utveckling, och sovstunden är således också en viktig del av barnens dag på förskolan, men det finns fall då man kan börja överväga om det kanske är bättre för barnet att inte sova på dagen.
En sådan situation är om man märker att det blir mycket svårt att natta barnet på kvällen. Om det bara handlar om en eller några enstaka nätter behöver man sannolikt inte göra någon förändring, men om man har fastnat i ett mönster där det tar tre timmar eller mer att få barnet att sova, eller barnet kommer i säng så sent att man får svårt att väcka barnet på morgonen, kan det faktiskt vara bättre att barnet inte sover på förskolan. Något annat som kan hjälpa barnet att somna om kvällarna är att ha en riktigt skön och mysig säng att krypa ned i. Du hittar sängar för både barn och vuxna på Sleepo.se.
Det är ganska vanligt att barn när de är mellan två och tre år gamla plötsligt blir mycket piggare om kvällarna, och inte vill gå och lägga sig. Då kan det vara idé att se över barnets sovvanor under dagen. Innan man gör någon förändring är det dock viktigt att se över hela situationen, och tänka igenom om det kan bero på något annat. Kanske har barnet genomgått en stor förändring nyligen, som en flytt eller en sjukdom? Då kan det helt enkelt vara omkastade rutiner som är boven i dramat.
När man väl gör en förändring är det också att rekommendera att gradvis minska barnets sovtimmar på förskolan, och inte sluta med dem helt. Det kan också vara ett alternativ att ersätta sömnen med vila, att helt enkelt varva ned lite och sitta eller ligga still, men inte sova. Man kan som förälder till exempel be förskollärarna att läsa en saga för barnet. Under övergångsperioden, innan barnet kommer i säng som det ska, kommer man som förälder också märka att barnet är tröttare än vanligt på eftermiddagarna. Det är naturligt, och inget man behöver oroa sig för.